Veilig aanslaan van lasten

Het verplaatsen van lasten, brengt risico's met zich mee. Zo kan het gebeuren dat een last niet op de juiste manier wordt aangeslagen, waardoor hij uit de kraan of takel valt tijdens het verplaatsen. Dergelijke hijsincidenten wilt u uiteraard voorkomen en daarom is het van belang om alles te weten over het veilig aanslaan van lasten. Dit komt het veilig, verantwoord en efficiënt werken ten goede.

De Arbowet speelt ook een belangrijke rol bij het veilig aanslaan van lasten. Deze wet beschrijft namelijk nauwkeurig wat er verwacht wordt van zowel de werkgever als de werknemer. Als we het hebben over veilig werken, dan hebben we het namelijk over een gezamenlijke verantwoordelijkheid.

Voor iedereen die meer wil weten en/of leren over het veilig aanslaan van lasten is er de training Veilig Hijsen. Deze wordt gegeven door verschillende EKH-leden, maar is ook te volgen bij het VTC. Werkgever en werknemers krijgen tijdens de training inzicht in waar de risico's zich bevinden en hoe hiermee om te gaan. Na de training weet iedereen meer over het veilig aanslaan van lasten, waardoor er veiliger gewerkt wordt, minder (bijna) ongevallen zijn en het materieel langer meegaat door deskundig gebruik.
ARTIKEL DELEN