EKH: een goede keuze

Geplaatst op: 11-10-2015
De verantwoordelijkheid voor de veiligheid van hijs- en hefapparatuur ligt bij het bedrijfsleven zelf. De Arbeidsinspectie (Inspectie SZW) komt pas bij u langs als er signalen zijn dat er iets niet in orde is. Wet- en regelgeving zijn echter versnipperd. Goed om te weten dat alle partijen als het om keuring gaat de EKH-normen en werkvoorschriften erkennen.

De Nederlandse wet- en regelgeving meldt slechts globaal (en versnipperd) aan welke eisen hijs- en hefmiddelen met betrekking tot veiligheid moeten voldoen. EKH heeft vanaf het begin de wet- en regelgeving vertaald naar een keurings- en certificatieschema. Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft enkele jaren geleden besloten de door de EKH vastgestelde inspectie- en keuringsfrequentie van hijs- en hefmiddelen over te nemen.
 
Als toezichthouder is door de overheid de Stichting Toezicht Certificatie Verticaal Transport (TCVT) aangesteld. EKH maakt in deze stichting afspraken met afgevaardigden uit onder meer de petrochemie, de offshore-industrie, de bouwwereld en de overheid die hier ook in verenigd zijn.
 
Het geeft alles bij elkaar aan dat u een goede keuze heeft gemaakt als u reeds besloten heeft uw hijs- en hefmiddelen door één van onze leden te laten keuren en onderhouden. U krijgt niet alleen waar voor uw geld, maar u weet ook zeker dat u aan alle eisen voldoet. Dat praat een stuk gemakkelijker als u met de Arbeidsinspectie, met verzekeraars of met andere instanties in contact komt.


Terug naar overzicht
ARTIKEL DELEN