Met een EKH-gecertificeerde keurmeester zit u altijd goed

Geplaatst op: 12-10-2015
Een ongeluk met een hijs- of hefinstallatie, u moet er niet aan denken dat het in uw bedrijf gebeurt. Voorkomen is vanzelfsprekend vele malen beter dan genezen. Met goed onderhoud heeft u dat voor een belangrijk deel zelf in de hand. Maar gaat het onverhoopt toch eens mis, dan wilt u natuurlijk met een gerust hart een beroep op uw verzekering kunnen doen. Weten hoe u ook dat laatste optimaal regelt?


De Nederlandse wet zegt dat uw hijs- en hefinstallaties jaarlijks gekeurd en zonodig beproefd moeten worden door een deskundige keurmeester. Maar wat is nu precies ‘deskundig’? Daarover zijn de meningen verdeeld. Athans, binnen organisaties van bedrijven die de keuringen verrichten. Die zijn er in verschillende kwaliteiten. Maar ú doet er goed aan alleen met het beste genoegen te nemen. Arbeidsinspectie (Inspectie SZW) en verzekeraars vragen zich in geval van ongelukken namelijk vooral af of u écht wel alles heeft gedaan om de calamiteit te voorkomen…


De ervaring heeft geleerd dat uitsluitend EKH-gecertificeerde keurmeesters in alle voorkomende gevallen door verzekeraars en Arbeidsinspectie als ‘deskundig’ worden beoordeeld. En dat is niet zo vreemd. Even snel en binnen enkele dagen een certificaat halen, is er voor hen niet bij. Aan hen worden de allerhoogste eisen gesteld. Zo moeten ze in de dagelijkse praktijk werkzaam zijn en minimaal vijftien keuringen per jaar bij diverse opdrachtgevers verzorgen om hun certificaat te mogen behouden.
Maar er is meer! Want voordat ze zover zijn, volgen ze bij het Verticaal Transport Centrum (VTC) een uitgebreide theorie- én praktijkopleiding (10 dagen voor ‘onder de haak’; 6 dagen voor ‘boven de haak’). Aansluitend doen ze een officieel examen. Voldoen ze aan de hoge eisen die daarbij gesteld worden, dan krijgen ze het certificaat dat wordt uitgegeven door DNV-GL. Dat is 5 jaar geldig, maar dan moet de betreffende keurmeester in die periode wel minimaal twee terugkomdagen bezoeken en éénmaal herexamen doen. Bovendien wordt het werk van de alle gecertificeerde keurmeesters steekproefsgewijs gecontroleerd.

 

Altijd objectief

Tot slot nog een belangrijke geruststelling, of liever een extra zekerheid voor u: het EKH-certificaat is persoonsgebonden. Dat maakt dat onze keurmeesters hun werk in alle situaties objectief kunnen en moeten doen. Zij geven dus altijd een eerlijk advies en dringen u nooit onnodig onderhoud of reparaties op. Een plezierige gedachte!
 


Terug naar overzicht
ARTIKEL DELEN