Voorkom onveilig gebruik one-way hijsgereedschap - EKH - EKH Voorkom onveilig gebruik one-way hijsgereedschap - EKH
Home » Nieuws » Voorkom onveilig gebruik one-way hijsgereedschap

Voorkom onveilig gebruik one-way hijsgereedschap

Geplaatst op: 07 oktober 19 -
leestijd: minuten

Hijsbanden en rondstroppen (round slings) voor éénmalig gebruik (ook wel ‘one-way hijsgereedschap’ genoemd), in diverse sectoren kom je ze tegen. Veelal worden ze ingezet voor meer gemak bij het laden en lossen van gebundelde materialen als hout, buizen, profielen etc. Best handig natuurlijk… Maar pas op!

Nog veel te vaak belanden deze hulpmiddelen na gebruik ‘gewoon’ aan het rek en worden ze later opnieuw ingezet. Ook de Stichting Toezicht Certificatie Verticaal Transport (TCVT) constateert dat met enige regelmaat. In een persbericht onderstreepte deze door de overheid aangestelde toezichthouder daarom onlangs nog maar eens wat de regel is: ‘Tenzij de gebruiksaanwijzing anders aangeeft, moeten one-way hijsbanden na gebruik worden vernietigd’.

EKH is het met de TCVT hartgrondig eens. We kunnen met elkaar nóg zo hard werken aan de veiligheid van hijs- en hefmiddelen, als de hijsgereedschappen niet deugen, is die grote inzet helemaal voor niets. Met alle risico’s en kansen op ongelukken van dien.

Boetes en claims
Kortom: werkgevers wees alert en geef uw medewerkers goede instructies! U bent en blijft immers verantwoordelijk. Gebeurt er iets, dan zal de Inspectie SZW ú erop aanspreken. De boetes die zij oplegt, zijn niet mals. Nog even afgezien van eventuele schadeclaims die slachtoffers van ongevallen bij u kunnen indienen. Ook die kunnen flink oplopen; geen enkele verzekeraar zal ze vergoeden.