Hijsbanden kopen en keuren | EKH - EKH Hijsbanden kopen en keuren | EKH
Home » Hijsbanden kopen

Hijsbanden kopen

Om ongevallen te voorkomen worden hijsbanden direct afgekeurd als ze uitwendige beschadigingen bevatten, kapotte dragen stiksels hebben of chemisch zijn aangetast door bijvoorbeeld verf of warmteschade. Ook moet de werklast, de materiaalkwaliteit en de fabrikant van de hijsbanden duidelijk zijn.
hijsbanden-kopen-EKH

Hijsbanden kopen? Dan is het belangrijk om van te voren te weten hoeveel u gaat hijsen. Er zijn hijsbanden die geschikt zijn voor het hijsen van een gewicht van 500 kilogram, 1 ton, 2 ton, 5 ton tot maar liefst 10 ton. Hijsbanden zijn beschikbaar met een rondstrop, eindloos of versterkte lussen aan de uiteinden. Hijsbanden variëren in lengte tussen de 2 en 10 meter. Ook dienen hijsbanden te voldoen aan de normen van EKH. Om ongevallen te voorkomen worden hijsbanden direct afgekeurd als ze uitwendige beschadigingen bevatten, kapotte dragen stiksels hebben of chemisch zijn aangetast door bijvoorbeeld verf of warmteschade. Ook moet de werklast, de materiaalkwaliteit en de fabrikant van de hijsbanden duidelijk zijn.

Veilig en betrouwbare hijsband kopen

U kunt op verschillende aspecten letten als u veilig en betrouwbare hijsbanden wilt kopen. Ten eerste geeft de kleur van de hijsband aan hoeveel de hijsband kan dragen. De kleur bepaalt namelijk het materiaal dat gebruikt is voor de fabricage van de hijsband. Een groene hijsband bestaat uit polyamide, een blauwe hijsband is gemaakt van polyester en een bruin label geeft aan dat er polypropyleen is gebruikt voor vervaardiging van de hijsband. Hijsbanden van polyester komen het meeste voor. Is er een zwarte draad in de hijsband genaaid in de lengte, dan kunt u een ton extra hijsen met de hijsband. Bij een hijsband van drie ton zijn er drie zwarte draden aanwezig.

Gebruiksaanwijzing hijsbanden

Als u hijsbanden gaat gebruiken is het belangrijk om deze regelmatig te inspecteren. Controleer voor gebruik of de hijsband door een deskundige keurmeester is geïnspecteerd, een keuringssticker heeft en of het label goed zichtbaar is. Ga na of u de maximale draaglast eenvoudig kunt aflezen. Bij twijfel is het belangrijk om een keurmeester van EKH in te schakelen. Let op bij de volgende invloeden die de werking van hijsbanden kunnen verminderen, zoals de temperatuur: bij extreme temperaturen kunt u een hijsband niet meer gebruiken. Het bereik loopt van -40 graden Celsius tot 100 graden Celsius. Zijn de hijsbanden nat of bevroren dan mag u deze nooit gebruiken. Let tevens op met het gebruik van chemische producten, zoals verf. Polyester hijsbanden kunnen niet tegen sterke zuren en logen. Hijsbanden slijten tot slot snel door langere tijd aan zonlicht blootgesteld te worden en door zand en cement.

Hijsbanden keuren

Naast het keuren van hijsbanden, kunt u bij EKH terecht voor het keuren van alle soorten hijsmiddelen, zoals d-sluitingenhijsogenportaalkranen en nog veel meer.