Hijsen en heffen - EKH | Erkende Keurbedrijven Hijs- en Hefmiddelen - EKH Hijsen en heffen - EKH | Erkende Keurbedrijven Hijs- en Hefmiddelen
Home » Hijsen en heffen

Hijsen en heffen

EKH wil het veiligheidsniveau op het gebied van hijs- en hefmiddelen op een zo hoog mogelijk niveau brengen. Hijsen en heffen zijn twee aparte onderdelen. Bij hijsen gaat het om het verplaatsen van vrije hangende lasten. Met heffen wordt bedoeld het heffen door middel van hefwerktuigen, dus het verplaatsen van geleide lasten. Voor beide onderdelen geldt dat ze perfect in orde moeten zijn, zowel voldeon aan de eisen van de regelgeving als de uitvoering daarvan.

Veilig hijsen en heffen

EKH maakt onderscheid tussen 2 groepen activiteiten:

  • activiteiten Boven de haak: EKH-bedrijven ‘boven de haak’ keuren standaard-typen hijskranen en hijswerktuigen, die aan een vaste plaats of baan zijn gebonden. Over het algemeen worden deze kranen en hijswerktuigen in fabriekshallen toegepast.
  • activiteiten Onder de haak: EKH-leden ‘onder de haak’ houden zich o.a. bezig met de keuring bijvoorbeeld kettingwerk, staalkabels, pallettrucks, sjorbanden en nog veel meer.

Voor beide groepen zijn specifieke keuringseisen opgesteld. Ook heeft u voor beide curussen wat basiservaring nodig, namelijk twee jaar in het werkveld. Eveneens zijn de opleidingen en examens voor EKH-keurmeesters ook naar deze groepen ingedeeld. De EKH-keurmeesters kunnen voor één of voor beide groepen gecertificeerd zijn. Heeft u gerichte andere vragen die u niet heeft kunnen vinden?

Neem contact op met een van onze leden

 

 

 

 

“Een last die uit je kraan valt,je moet er toch niet aan denken…!”
Gerard DrostHoger Veiligheidskundige bij Elke Dag Veiliger

Bekijk ons eigen jubileummagazine

De start van EKH ligt in 1993, reden om het 29-jarig jubileum te vieren. Bekijk het jubileummagazine dat naar aanleiding daarvan gemaakt is.