Uw hijsogen laten keuren door gecertificeerde EKH-keurmeester - - EKH Uw hijsogen laten keuren door gecertificeerde EKH-keurmeester -
Home » Hijsogen

Hijsogen

Hijsogen-EKH

Een andere benaming voor hijsogen binnen de industrie zijn oogbouten of oogmoeren. Ook takelogen of vastzetogen komt vaak voor. Het doel van een hijsoog is te dienen als hijspunt aan een last. Er zijn veel uitvoeringen van hijsogen. Dat betekent ook dat er verschillende manieren zijn om een hijsoog aan een last te bevestigen. Er zijn vaste ogen die om de lengteas kunnen draaien, vaste ogen die juist om hun breedte-as draaien of hijsogen die in meerdere richtingen draaibaar zijn. Hijsogen zijn meestal beschikbaar in staal en RVS. U heeft de keuze uit verschillende soorten hijsogen. Bijvoorbeeld hijsoog 8M. 

Keuren hijsogen

Zoals u weet dient u uw hijsgereedschap jaarlijks te laten keuren door een gecertificeerde keurmeester. Ook hijsogen behoren tot uw hijsgereedschap: zij vallen  onder het kettingwerk van uw hijsmiddelen. Het keuren van uw hijsogen vindt op twee manieren plaats. Jaarlijks wordt er gekeurd door een keurmeester met het blote oog. Eens in de vier jaar dienen uw hijsogen met behulp van testapparatuur te worden gekeurd. De proeflast bedraagt 200 procent. Tijdens deze beproeving worden verschillende methodes gebruikt, zoals haarscheuronderzoek, niet-destructief onderzoek en trekproeven. Maakt u intensief gebruik van uw hijsmiddelen, dan is de jaarlijkse keuring een minimum. Dat kan dus vaker nodig zijn! Lees hiervoor de voorschriften erop na zoals die zijn opgesteld door de fabrikant. Als gebruiker is het belangrijk dat u voor gebruik van uw hijsgereedschap zelf controleert en bepaalt of alle onderdelen nog veilig te gebruiken zijn. Andere hijs- en hefmiddelen zoals een zwenkkraan laten keurenportaalkranen laten keuren, een hoogwerker keuring of een professionele keuring van D-sluitingenhijsogen of hijsklemmen kunt u ook met een gerust hart overlaten aan een keurmeester van EKH.

Controle hijsoog vóór gebruik

Allereerst is het belangrijk om te controleren of er een keuringssticker of jaarkleurmarkering is aangebracht. De jaarkleurmarkering betekent dat het hijsgereedschap is goedgekeurd. Hijsogen zijn ontvankelijk voor slijtage, overbelasting en weersinvloeden. Beoordeel daarom of u beschadigingen, scheuren, vervormingen en/of ernstige slijtage (meer dan 10%) ziet. Inspecteer of het schroefdraad schoon is en niet beschadigd. Is een van deze zaken niet in orde dan dient u het hijsoog niet langer te gebruiken. Het kan zijn dat het hijsoog er goed uitziet, terwijl het oog juist in de samenstelling totaal ongeschikt is om te hijsen.

Op veilige wijze hijsen met hijsogen

Is er sprake van een permanent hijsoog voor een last, dan is het belangrijk goed te controleren of de bevestiging goed is en of het hijsoog de gehele last kan dragen. Een gelast hijsoog wordt voornamelijk vast aan een constructie geleverd. Beoordeel ook of het oog geschikt is voor het hijsen van de gehele last. Tot slot, is het ook van belang om de hoeken van de hijsogen in de gaten te houden. Hijsogen hebben verschillende toegestane werkhoeken. Let er tevens op dat u niet een te grote haak in een te klein oog gebruikt. Hijsgereedschappen moeten voldoende vrij kunnen draaien in het oog.

Keurmeesters hijsgereedschap

Voor het keuren van uw hijsgereedschap, denk aan een loopkraanmobiele portaalkraan of wandzwenkkraan, kunt u bij een van onze vakkundige keurmeesters terecht. Hoe gaat dat in zijn werk? Sommige van onze leden hebben mobiele testapparatuur, andere leden hebben de testapparatuur geïntegreerd in het pand. Informeer naar de manier van keuren als u contact met hen opneemt. Uiteraard keuren al onze leden volgens de EKH-werkvoorschriften met inachtneming van de NEN-keuring. In deze voorschriften staat precies omschreven welke handelingen uitgevoerd dienen te worden tijdens de inspectie.
Is het tijd voor het keuren van uw hijsogen? Wilt u uw hijsmiddelen laten keuren op locatie? Neem dan contact op met een van onze leden. Ze inspecteren uw hijsmiddelen graag. Wilt u hijsbanden kopen of andere soorten hijsgereedschappen? Wij adviseren u graag.

Neem contact op met een van onze leden