Uw hijsklem laten keuren door een keurmeester? | EKH - EKH Uw hijsklem laten keuren door een keurmeester? | EKH
Home » Hijsklemmen

Hijsklemmen

hijsklemmen-EKH

Hijsklemmen zijn tangen die in een te verplaatsen last grijpt of eromheen grijpt. Hiervoor zijn bij sommige hijsklemmen uitsparingen aangebracht in de last. Ongeacht wat er gehesen wordt, het belangrijkste is dat de klemkracht in stand blijft. Op die manier wordt er voorkomen dat de last bij schokken, stoten of het neerzetten uit de klem valt. Een hijsklem kunt u gebruiken voor het hijsen en transporteren van bijvoorbeeld balken, pijpen, spoorrail profielen, stalen stopvaten of oliedrums. Er zijn verticale en horizontale hijsklemmen. Ook kunt u hijsklemmen gebruiken met een gladde bek of een klembek die synthetische kunststof bevat. Het voordeel van deze hijsklemmen zijn dat ze het materiaal niet beschadigen.

Hijsklemmen laten keuren

Hijsklemmen dient u minimaal jaarlijks te keuren en te beproeven. De hijsklemmen worden visueel onderzocht op slijtage, scheurvorming, vervorming en interingen. Ze dienen soepel te werken en de beveiliging en geschiktheid van de contact- / klemvakken worden gecontroleerd. De proefbelasting van de hijsklemmen moet 125 tot 200 procent bedragen. Na aanbrengen van de proefbelasting dient deze minstens 10 seconden vastgehouden te worden. Na de beproeving mag er geen verschil in lengte opgetreden zijn. In dat geval is er namelijk sprake van blijvende vervorming.

Afkeuring hijsklemmen

De criteria waarop hijsklemmen mogelijk worden afgekeurd zijn als er sprake is van beschadiging of slijtage van de contact- / klemvlakken. Hierdoor ontstaat namelijk een afname van houdkracht. Is er sprake van warmtebehandeling, lassen of oplassen, ongeacht welke vorm daarvan, dan worden de hijsklemmen eveneens afgekeurd. Dat geldt ook bij scheuren, slijtage, vervormingen, interingen en slechte werking. Tevens bij het ontbreken van beveiliging of als er geen markering is aangebracht worden de hijsklemmen afgekeurd.

Categorie en markering

Hijsklemmen vallen in de categorie bijzondere hijsgereedschappen, net als platenklemmen, balkenklemmen, hijstagen, laadvorken, C-haken, hefmagneten en vacuüm hijsgereedschappen. De merken kunnen op de hijsklemmen aangebracht worden door deze direct in te slaan in het materiaal. Het is dan wel handig om contrasterende verf te gebruiken om de hijsklemmen te markeren. In plaats van contrasterende verf kan er ook een ingeslagen of gegraveerde merkplaat worden gebruikt. Deze worden met popnagels bevestigd. De manier van merken is vergelijkbaar met de wijze die bij kettingwerk, zoals hijsogenD-sluitingen, enzovoorts wordt gebruikt.

Hijsklemmen laten keuren? Neem contact op met een van onze EKH-leden.