Home » Rondstroppen

Rondstroppen

rondstroppen-EKH

Voor gebruik van rondstroppen is het heel belangrijk om deze te inspecteren. U moet er immers niet aan denken dat de rondstrop breekt en de lading valt. Een ander woord voor rondstrop is hijsband. Let bij de aanschaf van rondstroppen op dat ze zijn gemaakt volgens de NEN-EN 1492-2 norm. U kunt er dan zeker van zijn dat de rondstroppen die u aanschaft van hoge kwaliteit zijn. Weet u het niet zeker? Laat dan een NEN-keuring uitvoeren door een erkende keurmeester van EKH.

Rondstroppen laten keuren

Om uw rondstroppen in topconditie te houden is het belangrijk om ze jaarlijks te laten keuren door een van onze leden. Let op: rondstroppen kunnen enkel geïnspecteerd worden. Na een beproeving kunnen onze leden namelijk geen indicatie geven over de levensduur van de rondstroppen. Daarom is het belangrijk dat u de rondstroppen zelf goed controleert, alvorens ze te gebruiken. Meer over het laten keuren van hijsmiddelen op locatie en andere soorten hijsgereedschappen, zoals D-sluitingenhijsogen en nog veel meer.

Werkwijze gebruik rondstroppen

Er zijn een aantal indicatoren die u aan kunt houden om rondstroppen al dan niet te gebruiken. Het wordt ten zeerste afgeraden rondstroppen te gebruiken als ze nat, bevroren of vervuild zijn. Ook als ze met chemische middelen in aanraking zijn gekomen, zoals verf of niet zijn opgehangen is het beter om ze niet te gebruiken. Kun je geen label ontdekken? Ook dan is het slimmer om de rondstrop niet te gebruiken of eerst te laten inspecteren door een van onze leden. Tot slot, is langere blootstelling aan zonlicht (en dus UV-straling) niet goed voor rondstroppen. Het zijn allemaal factoren die een negatieve invloed hebben op uw rondstroppen.

Passend gewicht rondstroppen

Naast de goede staat van uw rondstroppen is het ook belangrijk om goed in de gaten te houden welke rondstrop welk gewicht kan dragen. Dit wordt bepaald door het materiaal waarvan de rondstrop vervaardigd is en kunt u zien aan de kleur van het label dat de rondstrop bevat. Een groen label betekent dat de dragende vezels voor de rondstrop bestaan uit polyamide. Een blauw label staat voor polyester en een bruin label betekent polypropyleen. Met een rondstrop kunt u van 500 kilogram tot en met 10 of meer ton dragen. Er zijn rondstroppen die wel tot 500 ton kunnen dragen. Dit zijn rondstroppen vervaardigd uit HMPE (hoog moleculair polyethyleen). Rondstroppen van polyester komen het meeste voor en kunnen 10 ton dragen. Ook aan de kleur van de rondstrop kun je de maximale hijscapacitieit afleiden.