Hoogwerker keuren? Laat een keuring uitvoeren | EKH - EKH Hoogwerker keuren? Laat een keuring uitvoeren | EKH
Home » Hoogwerker keuring

Hoogwerker keuring

hoogwerker-keuring-EKH

Regelmatig uw hoogwerker keuren is van essentieel belang om ongevallen te voorkomen. Het keuren van hijsgereedschappen en hijs- en hefmiddelen wordt opgedeeld in boven en onder de haak. Een hoogwerker behoort tot het keuren boven de haak. Voor een hoogwerker geldt dat u jaarlijks een gehele mechanische keuring en beproeving moet laten uitvoeren. Heeft er een ingrijpende reparatie plaatsgevonden of heeft u een nieuwe hoogwerker besteld, dan moet de hoogwerker gecertificeerd en beproefd worden. De hoogwerker wordt na goedkeuring voorzien van een datum- en goedkeuringssticker. De datumsticker is voorzien van een kleur zodat direct duidelijk is wanneer de hoogwerker voor het laatst is gekeurd.

Hoogwerker keuring door EKH- leden

U kunt een hoogwerker keuring laten uitvoeren door een van de EKH- leden. Onze leden zijn gevestigd in heel Nederland. U kunt simpelweg uw provincie aanklikken en u krijgt direct een overzicht van de bedrijven die uw hoogwerker kunnen keuren. U kunt ook zoeken op naam of zoekwoord. Als u zelf lid wilt worden van EKH dan kunt u het aanmeldingsformulier invullen. Naast een hoogwerker kunt u ook bij EKH terecht voor het professioneel laten keuren van andere professionelen soorten hijsgereedschappen zoals portaalkranen, een mobiele portaalkraan, een loopkraan, een wandzwenkkraan, of een zwenkkraan.

Zorgplicht werkgever

Het is de nachtmerrie van elke werkgever om voor te stellen dat er een last uit een hoogwerker valt. Ondanks dat de wetgeving hier in Nederland niet eenduidig over is, ligt de zorgplicht voor uw werknemers bij de werkgever. Dat komt omdat de verantwoordelijkheid bij de bedrijven ligt die de hijs- en hefmiddelen gebruiken. Er zijn minimale overheidseisen waaraan voldaan moet worden als het gaat om keuring en inspectie van hijs- en hefmiddelen. Ten eerste is het een vereiste dat u in uw verplichte Risico- Iinventarisatie & – Eevaluatie (of in de Arbocatalogus die uw branche heeft opgesteld) aangeeft hoe u met de apparatuur omgaat. Ten tweede is het van belang dat uw hijs- en hefmiddelen identificeerbaar en traceerbaar zijn. Zoals aangegeven moet de apparatuur jaarlijkse door een deskundige geïnspecteerd worden. De resultaten van de deskundige dienen vastgelegd te worden. De crux hierbij is dat de wet niet duidelijk aangeeft wat een deskundige is. Mocht er nu toch iets gebeuren en u heeft aan alle eisen voldaan die de overheid heeft gesteld, dan alsnog stelt de arbeidsinspectie of rechter vast of u er alles aan heeft gedaan om de veiligheid te waarborgen.

Geen zorgen, onze leden zijn gecertificeerde keurbedrijven. Een van onze EKH- leden kan u helpen alle zaken op orde te krijgen.

Ga naar onze ledenpagina