Home » Soorten hijsgereedschappen

Soorten hijsgereedschappen

oorten-gereedschappen-EKH

Er zijn verschillende soorten hijsgereedschappen. Voorbeelden zijn D-sluitingen, harpsluitingen, hijsmagneten, hijsbanden, hijsjukken, hijskettingen, hijsklemmenhijsogen, ladingspanners, rondstroppen, staalkabelstroppen en spanbanden. De keuze die u maakt wat voor hijsgereedschap u gaat gebruiken, hangt af van meerdere vragen zoals:

  • Hoe zwaar de last is en waar ligt het zwaartepunt;
  • Waar en hoe moet de last aangehaakt worden;
  • Hoe groot is de last, lang of kort.

Komt u er niet uit? Neemt u dan gerust contact met ons op. Wij adviseren u graag.

Hijsmiddelen laten keuren

Net als loopkranenzwenkkranenportaalkranen en hangbaansystemen, dient u alle soorten hijsgereedschappen waarover u beschikt te laten keuren door een gecertificeerde EKH-keurmeester. De eerdergenoemde soorten hijskranen en hijswerktuigen worden jaarlijks gekeurd door een EKH-keurmeester (Boven de haak). Alle soorten hijsgereedschappen dienen jaarlijks te worden geinspecteerd door een EKH-keurmeester (Onder de haak), waarbij sommigen ook nog worden gekeurd en beproefd. Veel hijsgereedschappen (met name kettingen en alle kettingwerk) worden één keer in de vier jaar herbeproefd met een proeflast van 200%.

EKH-leden

Heeft u hijsmiddelen waarvoor het weer tijd is voor de jaarlijkse keuring of de 4-jaarlijkse beproeving/keuring? Neem dan contact op met een van onze leden. Let goed op dat u het juiste keurbedrijf benadert. Niet ieder lid beschikt over de mogelijkheid om onder de haak te keuren. Dit staat per lid aangegeven via een O ( = onder de haak) en/of B (=boven de haak). Kies een van de leden in uw provincie door simpelweg uw provincie aan te klikken in de landkaart. EKH heeft als doel maximale veiligheid te kunnen garanderen. Daarom bent u ervan verzekerd, als u een EKH-lid inschakelt voor de inspectie en keuring van uw hijsmiddelen, dat dit op vakkundige en uniforme wijze gebeurt .

Contact met een van onze leden 

Zelf lid worden

Heeft u er interesse in om zelf EKH-lid te worden? Wilt u de veiligheid van uw medewerkers waarborgen door een vakbekwaam bedrijf te worden? Volg dan een van onze EKH-opleidingen Onder de haak (ODH) of Boven de haak (BDH). Bekijk de cursusdata en opleidingseisen.

Opleiding onder de haak

Opleiding boven de haak