Home » D-sluitingen

D-sluitingen

D-sluitingen

Sluitingen zijn er in twee basisvormen: de D-sluiting of de harpsluiting. Er zijn verschillende modellen. De keuze voor het juiste model hangt onder andere samen met de frequentie dat u de sluiting moet verwijderen. Is de frequentie hoog, dan is de keuze voor een D-sluiting met een borstbout de juiste keuze. Gaat het om een meer permanente sluiting, dan is de D-sluiting met een moerbout de betere keuze.

D-sluitingen en harpsluitingen

Het grote verschil in D-sluitingen en harpsluitingen is dat de bewegingsruimte bij D-sluitingen minder groot is. Harpsluitingen zijn beschikbaar in de materialen RVS, staal en al dan niet gegalvaniseerd. Ze zijn zeer geschikt voor zware hijsklussen van 1 tot 20 ton. De harpsluiting die u kiest bepaalt de last die de sluiting kan dragen. Laat u dus zeer goed informeren als u dit niet zeker weet. Uiteraard geldt dit ook voor D-sluitingen.

Gebruik van D-sluitingen

Voordat u D-sluitingen gebruikt, is het belangrijk om rekening te houden met verschillende aandachtspunten. Ga onder andere na of de D-sluiting een keuringssticker en datumsticker heeft. Loop na van welk jaar de datumsticker is. Bekijk of u duidelijk kunt lezen wat de werklast is die de D-sluiting kan dragen. Beoordeel of de sluiting en de pin van dezelfde fabrikant zijn en of u de pen met de hand kunt vastzetten. Het is tevens van belang dat het schroefdraad niet beschadigd is. Controleer of de sluiting en de pin niet verbogen of  gescheurd zijn en geen roestige plekken bevatten.

D-sluitingen laten keuren

Net als u andere hijs- en hefmiddelen zoals uw hijsogen of hijsklemmen, is het van belang om uw D-sluitingen regelmatig te laten keuren. Minimaal een keer per jaar is het nodig om door een EKH-keurmeester de jaarlijkse inspectie van uw hijs- en hefmiddelen, waaronder D-sluitingen, uit te laten voeren. Eens in de vier jaar is het nodig om uw D-sluitingen te laten beproeven. D-sluitingen behoren tot het kettingwerk (onder de haak = ODH) van uw hijs- en hefmiddelen. De proeflast voor herbeproeving van D-sluitingen bedraagt 200 procent. Een professionele keuring van uw zwenkkraanvakkundige keuring van uw portaalkranendeskundige keuring van uw loopkraan of gecertificeerde hoogwerker keuring behoren tot keuringen boven de haak = BDH. Onze leden zijn gecertificeerde keurmeesters die uw d-sluitingen kunnen keuren.

Zoek een keurmeester bij u in de buurt

Reparatie of vervanging van D-sluitingen

Als u heeft opgemerkt dat sommige D-sluitingen zijn vervormd of sommige sluitingen niet door de keuring komen, dan kunt u dit kettingwerk laten repareren of vervangen. Wilt u de sluitingen repareren, dan mag u dat alleen door een deskundige laten uitvoeren. Moet er laswerk uitgevoerd worden, dan mag dit alleen gedaan worden door een deskundige die de fabrikant van het kettingwerk heeft gemachtigd. Is reparatie niet mogelijk, dan dient u het kettingwerk te vervangen. In dat geval is het noodzakelijk om het gehele onderdeel waar het vervormde kettingwerk onderdeel van uitmaakt te vervangen. Of het nu gaat om reparatie of vervanging van kettingwerk: u dient het hijsgereedschap voor gebruik nogmaals te beproeven. Meer over het kopen van hijs- en hefmiddelen zoals professionele hijsbanden kopen of D-sluitingen.