Hijsjukken - EKH - EKH Hijsjukken - EKH
Home » Hijsjukken

Hijsjukken

Op deze pagina vindt u de meest gestelde vragen met betrekking tot hijsjukken. Staat het antwoord dat u zoekt er niet bij? Neem dan contact met ons op. We helpen u graag verder.
wet-en-regelgeving-vraag-EKH

Veelgestelde vragen over hijsjukken

Hijsjukken/-evenaars (universeel of speciaal bruikbaar) worden in de EG Machinerichtlijn gezien als hijsgereedschappen. Zij dienen dus net als het gehele samenstel van een graafmachine voorzien te zijn van een CE-markering, een gebruiksinstructie en een certificaat van beproeving. Ook deze evenaar moet dus voorzien zijn van een certificaat en de voorgeschreven markeringen. 

In het Technisch Dossier moet een sterkteberekening zitten die volgens de geharmoniseerde norm NEN-EN 13155 uitgevoerd is. Daarnaast moet dit dossier ook voorzien zijn van een materiaalspecificatie, lasvoorschriften en kwalificatiebewijzen van de lasser(s). Overigens is het niet verplicht dat dit Technisch Dossier meegeleverd wordt.

De beproeving van de evenaar, moet uitgevoerd worden met een proeflast van 200% van de WLL. Deze beproeving kan uitgevoerd worden door een EKH-gecertificeerd bedrijf. Als de beproeving doorstaan wordt, dan wordt een EKH-Certificaat Hijsmiddelen afgegeven, mits de fabrikant aan al zijn verplichtingen heeft voldaan.

Wilt u uw hijsgereedschappen laten keuren door een EKH-gecertificeerd bedrijf? Neem dan contact op met een van onze aangesloten leden, die verspreid zitten over heel Nederland. Vul het contactformulier in of bel naar 030 - 605 33 44 voor meer informatie!

Aan een hijsjuk zijn de nodige eisen verbonden voordat deze in gebruik mag worden genomen. Zo moet de proeflast tijdens de beproeving 150% van de WLL zijn volgens de NEN-EN 13155. Ook moet een fabrikantenverklaring (model IIA) afgegeven worden en gebruiksinstructies aangeleverd te worden. 

Hijsjukken/-evenaars (universeel of speciaal bruikbaar) worden in de EG Machinerichtlijn gezien als hijsgereedschappen. Zij dienen dus voorzien te zijn van een CE-markering, een gebruiksinstructie en een certificaat van beproeving. 

Een bedrijf dat zelf hijsjukken ontwerpt, is niet verplicht om zelf gecertificeerd te zijn. Dat helpt echter wel indien men nader kijkt naar de in de Machinerichtlijn voorgeschreven kwaliteitseisen, te weten:

  • Er dient een Technisch Dossier te worden opgesteld met daarin een sterkteberekening van het hijsjuk volgens de geharmoniseerde norm NEN-EN 13155;
  • Daarnaast moet dit dossier ook voorzien zijn van een materiaalspecificatie, lasvoorschriften en kwalificatiebewijzen van de lasser(s). 

Overigens is het niet verplicht dat dit Technisch Dossier meegeleverd wordt. Uiteraard moeten de hijsjukken ook gekeurd en beproefd worden voordat ze voor gebruik worden aangeboden. 

Bij de productie van hoge aantallen is het aan te raden om deze keuring zelf uit te voeren om kosten te besparen. Daarvoor moet men dan wel gecertificeerd zijn. Bij de productie van geringe aantallen is het goedkoper om deze keuring juist uit te besteden. Dit kan bij een van onze EKH-gecertificeerde bedrijven.

Wilt u uw hijsjukken klaarmaken voor gebruik en/of verkoop? Laat ze dan zo snel mogelijk keuren door een EKH-gecertificeerd bedrijf! Kijk dus even in onze ledenlijst en vind een gecertificeerd bedrijf bij u in de buurt. Neem bij verdere vragen contact met ons op door het contactformulier in te vullen of door te bellen naar 030 - 605 33 44 voor meer informatie!