EKH certificaten - EKH - EKH EKH certificaten - EKH
Home » EKH certificaten

EKH certificaten

Op deze pagina vindt u de meest gestelde vragen met betrekking tot EKH certificaten. Staat het antwoord dat u zoekt er niet bij? Neem dan contact met ons op. We helpen u graag verder.
wet-en-regelgeving-vraag-EKH

Vragen over EKH certificaten

Toelichting: Wij zijn een fabrikant van container afzet installaties en een van onze producten is een “portaalarmsysteem”. Hiermee wordt een containerbak door middel van een hijsketting op een vrachtauto gezet en zo van A naar B vervoerd.  Van deze hijsketting hebben wij een zeer grote diversiteit in lengte, tonnage, opneemhaken, inkortklauwen enz. Ik ben op zoek naar een mogelijkheid om zelf de certificaten aan deze kettingen te mogen hangen zonder dat we hier een testbank etc. voor nodig hebben. We gebruiken alleen gecertificeerde onderdelen (voornamelijk van Gunnebo) en deze willen we zelf kunnen samenstellen met certificaat. Is dit mogelijk?

Antwoord EKH: Wat hier gevraagd wordt kan niet volgens EKH. Het afgeven van EKH-certificaten is uitsluitend voorbehouden aan gecertificeerde EKH-bedrijven. Als u zelf onderdelen vervangt, dan wordt u fabrikant/samensteller. U bent dan zelf productaansprakelijk en -verantwoordelijk. Indien u dat doet met toestemming van de fabrikant en volgens voorschriften van de fabrikant dan kunt u (als gemachtigde van de fabrikant) wellicht een fabrikantenverklaring IIA afgeven.

 

Toelichting: Voorts nog de volgende vragen:

 • Moet onze gondel elk jaar worden gekeurd?
 • Is het toegestaan dat het onderhoud en de keuring door hetzelfde bedrijf wordt uitgevoerd?
 • Welk keuringsbedrijf is er in Nederland naast TÜV, dat onze gondel kan keuren?

Het gaat om een XS-platform voor één man. Gewicht 198 kg, max hefhoogte 40 meter (35 meter nodig). Voorzien van vasthoudbesturing. De gondel moet tussen 3 hijsarmen op het dak worden opgehangen.

 Antwoord EKH: Deze gondel mag door een EKH-bedrijf worden gekeurd. M.a.w. een keuring door een ‘Notified Body’ is niet verplicht.

 • Ja de gondel moet minstens 1x per jaar worden gekeurd.
 • Het is toegestaan dat het bedrijf, dat het onderhoud verricht, ook deze keuring uitvoert.
 • Daarvoor is een hele waslijst op te stellen, onafhankelijk zijn: Liftinstituut, Aboma, Vinçotte en TUV. Daarnaast zijn er natuurlijk de firma’s die leveren en onderhouden, zoals Skyworks, Thyssen etc.

Hijsjukken/-evenaars (universeel of speciaal bruikbaar) worden in de EG Machinerichtlijn gezien als hijsgereedschappen. Zij dienen dus net als het gehele samenstel van een graafmachine voorzien te zijn van een CE-markering, een gebruiksinstructie en een certificaat van beproeving. Ook deze evenaar moet dus voorzien zijn van een certificaat en de voorgeschreven markeringen. 

In het Technisch Dossier moet een sterkteberekening zitten die volgens de geharmoniseerde norm NEN-EN 13155 uitgevoerd is. Daarnaast moet dit dossier ook voorzien zijn van een materiaalspecificatie, lasvoorschriften en kwalificatiebewijzen van de lasser(s). Overigens is het niet verplicht dat dit Technisch Dossier meegeleverd wordt.

De beproeving van de evenaar, moet uitgevoerd worden met een proeflast van 200% van de WLL. Deze beproeving kan uitgevoerd worden door een EKH-gecertificeerd bedrijf. Als de beproeving doorstaan wordt, dan wordt een EKH-Certificaat Hijsmiddelen afgegeven, mits de fabrikant aan al zijn verplichtingen heeft voldaan.

Er wordt bij EKH onderscheid gemaakt tussen het persoonsgebonden certificaat van de keurmeester en de productcertificaten die een EKH-bedrijf mag afgeven. 

Is een bedrijf EKH gecertificeerd, dan volgt deze de EKH werkvoorschriften en heeft het bedrijf keurmeester(s) in dienst met een persoonsgebonden certificaat van DNV/GL. De certificatie van het bedrijf wordt jaarlijks getoetst door een onafhankelijke auditor. Wordt voldaan aan alle voorschriften dan mag het EKH-bedrijf en het EKH-logo voeren als keurmerk. 

Een EKH-Keurmeester voor hijs- en hefgereedschappen mag deze keuren en daarbij de EKH-productcertificaten voor hijsgereedschappen gebruiken. Een EKH- Kraan Keurmeester mag hijskranen keuren en daarbij het EKH-keuringsrapport en de keuringssticker voor hijskranen gebruiken.

De opleidingen tot EKH-keurmeesters (Hijsgereedschappen of hijskranen) worden verzorgd door VTC (Verticaal Transport Centrum) in Ede. Zie hiervoor de website van VTC: www.vtc.nl opleidingen

 

Het belangrijkste in de bouw is het waarborgen van de veiligheid van uzelf en uw medewerkers. 

De VTC heeft een aantal passende opleidingen om het hijsen bij u op de bouw of in de industrie zo veilig mogelijk te houden. Denk aan veilig hijsen met een grondverzetmachine, veilig hijsen met hijswerktuigen, veilig hijsen met een hijswerktuig in de watersport en veilig hijsen met de bergingslier. 

De meeste opleidingen hebben een doorlooptijd van een dag, waarna de deelnemer een certificaat krijgt. U hoeft hiervoor geen examen af te leggen. Wilt u wel een officieel examen afleggen voor het behalen van een TCVT-certificaat, dan raden wij u aan de TVCT-opleidingen te bekijken. 

We gaan hieronder kort op sommige opleidingen in. 

 • Aanslaan van lasten: 

Bent u de assistent van de kraanmachinist, ook wel aanpikker, dan assisteert u de machinist bij het aanslaan, verplaatsen en afslaan van de last. Tijdens de eendaagse opleiding behandelen we de hand- en armeisen, de inspectie en het gebruik van hijsgereedschappen, de communicatie met de kraanmachinist en de veiligheid.

 • Veilig hijsen met hijswerktuigen: 

Bent u al werkzaam op een hijswerktuig op een werf en gaat u hier hijswerkzaamheden verrichten, dan is deze eendaagse opleiding iets voor u. We behandelen het inspecteren van hijsgereedschappen, het rijden met een last. Ook komt het bedienen van de machine, veilig hijsen en het plaatsen van lasten aan bod. Profiteer van de praktijktips die we u geven!

 • Veilig werken hijswerktuig categorie mobiele kraan: 

Veilig hijswerkzaamheden uitvoeren op een mobiele kraan op een werf. Deze opleiding duurt drie dagen en behandelt het inspecteren van hijsgereedschappen, het bedienen van de machine, veilig hijsen, het plaatsen van lasten

 • Veilig werken met een hoogwerker SOG: 

Bent u werkzaam in de petrochemische werkplaatsen, installaties of in een laboratorium, dan kunt u de training veilig werken met een hoogwerker SOG volgen. Er zijn drie typen opleidingen mogelijk: 

 • SOG 1B voor de telescoop- en kniktelescoophoogwerkers;
 • SOG 3A voor zelfrijdende schaarliften en éénpersoons verticaal liften 
 • SOG 3B voor mobiele boom hoogwerkers. 

We behandelen onder andere de definitie hoogwerkers, modellen en types, relevante wettelijke bepalingen en het benoemen van onderdelen. Afhankelijk van het type opleiding duurt de opleiding één of twee dagen. Benieuwd naar alle 24 opleidingen? Bezoek de website van VCT.