Wat zijn hijs- en hefmiddelen | EKH | Keuring en Inspectie - EKH Wat zijn hijs- en hefmiddelen | EKH | Keuring en Inspectie
Home » Wat zijn hefmiddelen?

Wat zijn hefmiddelen?

wat-zijn-hefmiddelen

Als branchevereniging van Erkende Keurbedrijven Hijs- en hefmiddelen, ofwel EKH, kunnen wij u alles vertellen over hefmiddelen. Wij informeren u over wet- en regelgeving, verzekeren u van maximale veiligheid en bieden zelfs diverse opleidingen en cursussen aan. Op het gebied van hijs- en hefmiddelen zijn wij namelijk een zeer vakkundige partij met professionele vakkennis.

Wat zijn hijs- en hefmiddelen?

“Hefmiddelen” is een verzamelterm voor hefwerktuigen en hefgereedschappen. Vaak worden hefmiddelen samen met hijsmiddelen benoemd. Onder dit begrip vallen hijskranen, hijswerktuigen en hijsgereedschappen. Deze bijzondere arbeidsmiddelen worden vaak gebruikt om risicovolle handelingen te verrichten. De staat waarin hijs- en hefmiddelen zich bevinden, is daarom van essentieel belang voor het veiligheidsrisico van de werkzaamheden. Bij EKH hebben we als doel om de kwaliteit van het leveren, repareren, inspecteren, keuren en beproeven van hijs- en hefmiddelen te waarborgen.

Wat zijn hefwerktuigen?

Naast hefmiddelen, worden ook de benamingen ‘hefwerktuigen’ en ‘hefgereedschappen’ regelmatig gebruikt. Maar wat wordt hier nu exact mee bedoeld? Hefwerktuigen zijn mechanisch aangedreven werktuigen. Ook werktuigen die voorzien zijn van een overbrenging, die bedoeld, bestemd of gebruikt worden voor het verticaal verplaatsen van niet vrijhangende (ondersteunde) lasten en goederen, vallen onder dit begrip. Voorbeelden van hefwerktuigen zijn een bouwlift, een hefplateau, vijzels en dommekrachten.

Wat zijn hefgereedschappen?

Hijs- en hefgereedschappen zijn in principe alle losse verbindingsmiddelen die gebruikt worden om een te verplaatsen last met een hijs- of hefwerktuig te verbinden. Voorbeelden hiervan zijn kettingwerk, haken, stroppen en lengen, hijsbanden, blokken, hijsjukken, tangen en klemmen, grijpers, klap-, kantel- en stortbakken, hijsmagneten en vacuüm hijsgereedschap.

Veilig werken met hefgereedschappen

Het is essentieel om ervoor te zorgen dat alle hefmiddelen die een bedrijf gebruikt van hoge kwaliteit zijn. Als onafhankelijke en deskundige partij heeft EKH daarom speciale EKH-werkvoorschriften opgesteld waarin de wettelijke eisen en voorschriften in duidelijk te hanteren maatstaven zijn vertaald. Met behulp van uitgebreide keuringen zorgen we ervoor dat we de kwaliteit en veiligheid kunnen waarborgen. Wilt u meer weten over EKH-bedrijven, wet- en regelgeving of over de cursussen? Dan kunt u uiteraard contact met ons opnemen. Samen zorgen we voor optimale veiligheid.